#133 Storytel – За или Против?

На първо място трябва да благодаря на Lidl за шанса, който са ми дали да го пробвам 60 дни напълно безплатно!

На второ място, нямаше никакъв шанс да се запозная със съдържанието на толкова книги за толкова кратък период от време…

Не на последно място бих добавил, че имаш вариант да слушаш по-малко, както и повече за времето което имаш. Уплътнявайки часовете си, когато пътуваш или вървиш със слушане на книги, то доста лесно достигаш едно добро ниво на слушане.


Всичко звучи толкова чудесно, но защо пък да има лоши страни слушането на книги?

Когато четях книги на телефона си, аз имах възможност да запазвам бележките си в една специална бележка. Решаваш как да се казва, дали да съхраняваш там бележките си от книгите, които ставаха супер лесно – 2 или 3 клика, за да можеш да запазиш всичко най-важно.

Докато обаче слушах книги дали стояха толкова просто нещата? Ами изобщо не. Нямаше никакъв възможно или лесен начин да направя това, което исках. Дори не съм опитвал! Представете си да трябва да спрете да вървите или да намалите крачката, за да можете съвсем успешно да запишете това, което преди това съм правил само с 2-3 клика.

Виждал съм обаче Ali Abdaal да използва нещо, което да води записки от аудио книги, но за съжаление, нито помня как се казваше, нито съм опитвал да го търся. Единствения минус, който би могло да има това приложение е, че е съвсем възможно да бъде само за книги на английски език. Не е голям минус, тъй като достатъчно е навлезнал в живота ни, но все пак не е на български език.


Има ли друго какво да ни подразни в Storytel?

Ами аз бих казал, че има. Някои ще кажат, че въпреки лесното приемане на информация без да се затруднявам, то аз пак се оплаквам. Но какво да кажа на хора, които нямат вкус и мнение. Аз лично, когато не харесвам дадена личност, човек или персонаж, както искате го наричайте, аз имам против и да го слушам. Наложи ми се да слушам супер яка книга, която бе прочетена от Цитиридис. 🤮 Не натрапвам мнение, не казвам кого да слушате, но аз не съм всеки.

Да, да и да! Има още едно дразнещо нещо, напълно съм потресен от случващото се. Не можеш да си откажеш абонамента, не можеш да избереш абонамент или да направиш такъв през приложението на Storytel. Абсурдно е, просто абсурдно. Трябва да посещавам сайт, който евентуално да работи добре на мобилно устройство… Травмираща е цялата тази операция.

Искам само да си представите друга ситуация, която е била близка до ума ми. Плащате си за Storytel, решителен сте и ще го ползвате, дори когато работите. Работите с лични данни и е абсолютно невъзможно да ползвате телефона си на работа. Появява се още един абсурд и това е, че не може да се ползва на компютър.


Искам само да благодаря на Storytel

Защо ли? Защото са безпомощни в ситуация, като тази. Не мога да си спирам абонамента, нямам удобството и да го ползвам на компютър, просто си спирам абонамента по възможния начин и спирам да Ви ползвам. Няма да Ви дам дори стотинка и благодаря за възможността да се разочаровам от Вас.

Съвета ми към познати и непознати е да опитате, да се сблъскате с проблемите и да тествате за колкото ви позволят. Може да научите нещо, да не научите нищо или да разберете, че не сте за това.

#132 | Кои 5 навика ме промениха напълно?

Здравейте отново, приятели!

Тук вече сме след толкова много време, като можем да се похвалим с доста провали и още повече успехи, защото провалите са необходими точно за това.

Ако всеки провал ти носи точка опит, то нямаме ли нужда от много провали?“ – Божидар G Костов, спонтанно 2022г.

Нека започнем по темата! Нямам търпение да Ви разкрия тайните си. Всъщност разкривал съм ги много пъти пред Вас, но сега са събрани на едно място и състоящи се само от няколко реда, за да не отегчавам никого.

1Нямаме нужда от смартфон в леглото

Започнете още от тази вечер. Оставете го далеч, а не на една ръка разстояние. Няма да изпуснете нищо, няма да загубите нищо, само можете да нарушите Вашия сън.

2Следете всичко, което желаете да подобрите

Знаете ли какво? Как можете да подобрите нещо, ако не следите цифрите? Съвсем примерно намесвам цифрите, защото в момента следя калории, въглехидрат, протеин и килограми, а там всичко е цифри. Както и ако искате да следите Вашите спестявания, там също са цифри, разходите и те. Може да не са цифри, но следете ги, ако желаете да има подобрение.

3Да започнем първо с най-трудното

Няма как, всеки се е спречквал с това, че трябва да свърши един куп задачи, независимо дали е вкъщи или на работа. Хванете и свършете най-трудното, останалото ще стане като детска игра. Прилагам мой пример, който може да послужи на някого в бъдеще. Сортирам задачите според нещо, което да ги различава, намирам най-трудното и го върша първо.

Току що Ви споделих как мия съдове, когато са повече по някаква причина. Сортирам ги, оглеждам ги и започвам от най-трудното. Когато завърша цялата работа с миенето, то аз не съм разбрал кога е свършило.

Съответно това правило можете да го прилагате навсякъде. Аз го прилагам дори на тренировка, защото така смятам за редно. Първо правя най-трудните упражнения, а завършвам с доста по-лесните.

4Редуцирайте приемането на кофеин следобяд

Моля моля. Тук съм бог, тук не само нямам проблем, но и съм пълна противоположност. Нека обаче Ви посъветвам за по-добър и хубав живот нещо различно от това, което правя.

Ако приемате повече безкофеиново кафе, или някакъв вид чай следобяд, то ще подобри Вашето спане и съответно Вашата раздразнимост. Можете да го направите, като пиете кафе сутрин и около обяд, като след това преминавате на безкофеинови напитки.

За мое съжаление кофеина ми вреди по начин, който за момента не осъзнавам и не успявам да се придържам към това правило. Не бъдете като мен.

5Използвайте DND режим

Какво ще рече това DND? Do not disturb в превод по нашенски – не ме занима’ай.

Човек! Това ме е преродило изцяло. Използвам DND режим на смартфона си постоянно, освен когато тренирам или вървя навън. Може би и в момента, докато пиша тези редове.

 • Използвам го, докато спя
 • След нощна смяна също, докато спя
 • Докато съм на работа

Изключително удобно. Аз използвам автоматична функция, която като ме засече в офиса, телефона моментално влиза в режим DND и не ме притеснява никой. Не виждам известия, освен от приятеклата ми, а тогава знам, че е спешно.

Това бяха бързите ми 5 съвета за спешна поправка на живота Ви!

Благодаря Ви за обърнатото внимание, до скоро приятели!

#131 Научете се Безплатно – Дигитален Маркетинг

Пичове, пак съм аз!

Гениални идеи за това как да започнете нещо ново, което сте искали, не сте искали или просто ще опитате. Няма нищо срамно да опиташ нещо ново, защото това може да е част от бъдещето ти или самото такова.

5 Идеи как да започнем с Дигиталния Маркетинг без да платим нито лев

 1. Coursera – Digital Marketing Course
 2. Microsoft Advertising Certifications
 3. ahrefs SEO Training Course
 4. Twitter – Digital & Social
 5. Hubspot Academy – Email Marketing Courses

Но нека преминем към кратко описание и линкове, защото знам какво искате – „малко текст и нужните линкове“. Заповядайте!


1 Digital Marketing – Coursera

Курсът е предназначен за напълно начинаещи и всеки може да го запише напълно безплатно! Получавате сертификат и е с продължителност около 8 месеца, ако средно на седмица прекарвате по 5 часа пред екраните.

Линк към този курс ще откриете тук – LINK

Очаквам Вашия успех и коментар отдолу!

2 Microsoft Advertising Certifications

Както Маркетинг, така и още няколко можете да откриете на последващия линк, като сред тях са: Digital advertising, Native and display advertising, Shopping advertising и Search advertising

Курсът не е посочен за начинаещ, но не е посочено никакво ниво на трудност, затова бих Ви посъветвал при интерес просто да го изкарате. Малко под 2 часа е цялостната им програма, но можете да го изкарате и в няколко дни, стига да пожелаете по-разкъсано да стане. Получавате сертификат, получавате и бадж за LinkedIn.

Линк към този курс ще откриете тук – LINK, а всички курсове на Microsoft провертете в този линк – LINK

Вие вече успявате, пишете ми!

3 SEO Training Course – ahrefs

Когато предлагаш услуга, нормално да предлагаш и курс, който да те въведе в това начинание! Това са пичовете от ahrefs, които имат услуга за SEO, както и безплатен курс по този повод. Напълно безплатен, без плащания и регистрация. Курсът се състои от 14 урока в 4 модула, а общата им продължителност е 2 часа.

Линк към техния сайт и курс ще откриете тук – LINK

Успявате, нали? Пишете ми, оценявам го!

4 Twitter Digital & Social

Всички знаем социалната мрежа Twitter, какво по-хубаво от това да има и курс, че да можем да я ползваме и с полза за нашия бизнес или изобщо с каквото се занимаваме. Което ще рече, че и на мен ще ми е полезен, тъй като публикувам всеки мой блог в Twitter, пък нямам нито един идващ клик от там.

OFF-TOPIC Преди да продължим, можете да ме последвате и в Twitter: https://twitter.com/ghackfoxxe

OFF-TOPIC Както и във Facebook за повече спам, когато публикувам нещо в блога: https://www.facebook.com/ghacka

И нека пристъпим към линка за този курс – LINK

5 Hubspot Academy – Email Marketing Courses

Има доста курсове от които можете да избирате, не се ограничавайте, вилнейте и дерзайте колкото можете нагоре по пътеката си. Има курсове за продажби, дизайн, реклама, SEO и какво ли още не. Имат различна продължителност, като едните са около час, а други такива продължават до четири-пет часа.

Линк към курсовете само със сертификати – LINK, ако махнете отметката за сертификат, можете да видите още курсове

Искам да бъдете ползвотворни, затова Ви споделям толкова важна информация! Бъдете това, което аз не успях да бъда. Нека съм полезен поне на Вас.

До скоро, приятели!

#130 Вървиш и гориш! Как се свалят килограми с ходене?

Изглежда като чисто нова рубрика! Звучим и като ефир, а ефирно време не плащаме!

Шегуваш се, нали? -Всички това си викат.


Има си начин, запознайте се само сега

Дори методологията тук казва, че можете да постигнете под 10% body fat само с вървене. Можете ли да повярвате? Стига глупости, да минаваме направо към важното!

Методите са доста прости и ще опитам да направя така, че да можете да добиете представа от всичко това в съвсем няколко реда, като след това ще обобща и поясня какво предлагам аз.


 1. Ставайте един час по-рано и започвайте да вървите.
 2. Ако шофирате до фитнеса, започнете да ходите до фитнеса.
 3. Винаги избирайте да вървите, пред това да посетите магазина с някакъв транспорт.
 4. Избягвайте ескалатора и асансьора, използвайте стълбите.
 5. След тренировка можете да правите псевдо кардио, като вървите допълнително.
 6. Можете да паркирате една пресечка преди или след мястото, където трябва да отидете и да вървите малко.
 7. Взимайте си активни почивки от заседяването в офиса.
 8. Разхождайте се вечер.
 9. Скачайте на въже, когато можете.
 10. Межди сериите във фитнеса се разхождайте, вместо да седите.

Съветите ми относно по-горните точки могат да бъдат следните:

 1. Не се оправдавайте с време
 2. Не изпитвайте волята си предлагайки си удобства като транспорт
 3. Не скучайте, докато вървите, слушайте музика, подкаст или аудио книга
 4. Сложете си дневна цел, моята е 10 000 дневно и през изминалата седмица я изпълних 7 от 7 пъти.
 5. Пийте повече вода през деня
 6. Започнете да ядете повече жива храна. Пример за това е, че месото е вече мъртва храна и можете да я намалите и дори изключите от менюто. (Това е сред тайните за дълголетие на множество наши предци…)
 7. Наблюдавайте промените в квартала си, като вървите редовно.
 8. Обърнете внимание на икономиката, маркетинга и всичко променящо се. Какво и защо затваря, мислете по въпроса редовно и можете да сте важната част за промяна и успех.
 9. Поставяйте си различни цели за посещение или обиколка всеки ден.
 10. Когато стигнете до момента в който не сте готов да тръгнете, просто направете следното: Поемете дълбоко въздух, усмихнете се широко и изпъчете гърди. Тогава си кажете, че сте част от успеха и бързо се отправете към целта си!

Ако сте пропуснали съветите ми, ако сте пропуснали и това как да свалите килограми с малко ходене, то имайте предвид, че винаги ви остава и най-дебилния вариант. Да се присъедините към моите хиляди опити да правя Fasting 20/4, 16/8, 18/6 и какво ли още не… Калориите можете да ги намалите, можете да проверите и колко са нужните Ви калории, за да подържате теглото си, а може и да сваляте просто с нискокалорична храна. За повече въпроси, имам имейл, имам контактна форма, много разбирам и помагам безплатно!

Освен шегите за последни редове, можете да забележите, че не ми се получават. Успех на всички и до скоро!

#129 Почивката ражда шампиона!

Започвам с това, че все още съм около 100кг., не ме притесняват и не възнамерявам да се притеснявам от тях. Малко или много, те са факт, те са тук и са част от живота ми вече.

Не виждам обаче реална причина да ги свалям, защото в крайна сметка доста хора са се опитвали да постигнат поне част от нещата, които съм постигнал аз до момента:

 • Салто, независимо от настилката и височината. Необяснимо е, че някои хора никога не са опитвали, но всъщност и мен ме е било страх.
 • Набирания и кофички… Някои хора в живота си са правили набирания подхват, не са спускали никога до долу или изобщо могат. Е аз правя редовно, тренирам си и виждам прогрес.
 • Натрупаната маса, като ще попитате WTF? – Някои хора наистина имат проблем с качването на килограми.

Важно ли е колко килограма си, дали си дебел, едър, тежък или както искате му казвайте? Еми важно е, ако не си подвижен е много важно. Някои неща ми пречат наистина, но с времето ще изчистя и тях. Няма как нищо да ме спре в момента, но да не се заричаме. Нека си призная, много неща могат да ме спрат, но не искам. Може да ме спират милиони оправдания, но не искам да ме спират.

Направих си кратка програма, която ще следвам известно време.

 1. Тренировка за горната част (набирания, кофички и лицеви опори)
 2. Тренировка за крака – собствено тегло (български клек, клек подскок, напади и клек)
 3. Тренировки за корем на лоста или успоредката – 3 упражнения 8-12 повторения
 4. Ден за почивка и след това рестарт!

Това което е под въпрос и евентуално бих добавил е бягане веднъж седмично. Това би допринесло за това да се почувствам по-добре в бъдеще и евентуално да изчистя мазнините по себе си, които несъмнено са доста.

Ще Ви изненада, но няма да познаете къде съм прочел „почивката ражда шампиона“. Малко хора знаят къде го пишеше и къде вероятно още го пише!

Беше написано на вратата в общежитието, което живеех последно в НСА, вътрешната страна на вратата на тоалетната. Помнете го, защото би ви дало много!

До скоро, приятели!