#143 Как се мотивирам и как винаги съм мотивиран?

Здравейте, приятели!

Да опиша как аз усещам мотивацията и защо бих се радвал, ако всеки се мотивира поне наполовина колкото мен в нещата, които обича да прави и прави.

Как се мотивирам

Мотивацията е много приятно чувство, които спортистите биха нарекли и „надъхване“. Това чувство е абсолютно еднакво с това, което можем да изпитаме при мотивация за нещо. Аз се мотивирам на работа, мотивирам се на тренировка, но има нещо в което не се мотивирам и вероятно трябва да помисля по въпроса. Ще го кажа в последните редове и ще проследим процеса във времето.

Мотивация повреме на работа?

Никой не би го оценил толкова подобаващо, колкото самите ние/вие! Имайте предвид, че не го правите за другите, правите го за себе си. Нека разчитат на вас, нека знаят, че вие сте движещо колело, но знайте, че правите добро на себе си по този начин. Мотивирания човек не очаква нещо в замяна, затова всъщност и получава много повече отколкото очаква.

Мотивация повреме на тренировка?

Мотивацията, че можеш още едно. Ти си машината, която движи това тяло до следващия му предел. Ти можеш, направи повече от последния път. Това са нещата, които всеки си повтаря, знаем ги и не спираме да действаме.

Общото между двете е музиката. Тя при мен е една и съща, като за работа ползвам доста по-дълбоко мотивираща музика и успявам да постигна пълен контрол над това, което правя и да го правя успешно. Разликата между двете е, че на тренировка аз вече съм мотивиран, тъй като яденето идва с апетита, а тренировката е абсолютно същото. Двата плейлиста и стиловете музика, които слушам при двете начинания имат общо, но имат и разлика.

Мотивацията при мен:

 • Уникално чувство от спомени свързани с музиката, която съм пуснал
 • Различните песни могат да носят различни силни чувства и моментна наслада
 • Тананикането на дадена мелодия, която да напомня върхови лични постижения
 • Споделянето на даден спомен с човека, който би ги оценил и възкликнал по същия начин за преживянотож (или спомен за такова споделяне)

Как да останем мотивирани

Въпросите са много, а може би си мислите, че не можете да сте винаги мотивирани?

Точно така, аз също бях стигнал до този извод. Близък приятел ми беше споделил следната мъдрост, че „…колкото и да си мотивиран, то не можеш да останеш мотивиран завинаги и не можеш всеки ден да се мотивираш…“ – едва ли не, то всичко си имало край.

Всичко ли е временно, има ли всичко начало и край? Има, да.

Ако не сме достатъчно мотивирани да направим нещо, то тайната е в това да го направим по-малко, ако не стане, нека го направим още по-малко и накрая толкова малко, че да можем да го свършим. Свършвайки едното, ще минем към второ, когато свършим достатъчно от малките си задачи, то вече ще сме мотивирани да продължим и с останалото. Тогава вече сме победители и най-накрая правилно мотивирани.

Разделете всичко на малки стъпки и няма невъзможни неща, мотивацията идва със свършените задачи и постоянството.

Какво имам да добавя

Ще отслабна. Мотивиран съм да го направя с малки стъпки. Малки, ситни и дори миши стъпки, но няма да спирам.

Благодаря Ви, че вярвате в мен и сте прочели цялата тая бъркотия от мисли!

Поздрави,

Здраве,

До скоро!

#142 За или Против плагиатство с авторски материали?

Здравейте, приятели!

Днес ще поговорим за плагиатството!

Кой и защо си позволява да го прави? Мислите, че никой няма да забележи ли? Следващия път помислете отново!

Точно преди малко, когато мислех да правя публикация за това, че за пръв път от век насам имаме Google Pixеl продукт доставен на родна земя в нормални срокове и навреме, то ми се натъкна нещо грозничко.

Споделям с вас тази информация, защото някой ден можете да направите такава добрина, каквато аз направих току що. Прекъснах работата си по описването на Google Pixel поради простата причина, че се натъкнах на следното:

Можете да забележите как се казва сайта в който съм и какво пише в описанието.

Нека направим втори опит, но да сменим сайта:

Какво имаме тук? Същото!

Не стига, че разглеждам продукт Google Pixle 7 (не про, а нормалния), а пък имам и информация за Pro, цената му и от къде са копирали евентуално информацията!

Мислех си, че мога да споделя линковете за сайтовете на пичовете, както и да кажа на хората, ето, купете си ги от там! Всъщност ще ги споделя, за да можете и вие да се убедите в истинноста на това, което съм написал.

https://allgsm.eu/google-pixel-7-5g-128gb-8gb-ram

https://buybest.bg/google-pixel-7-5g-128gb-8gb-ram

Сами виждате, че линковете са напълно идентични, а разликата е само в наименованието на сайтовете им. Това го знае всеки потребител, който е търсил досега продукти на най-добри цени.

Какво направих аз ли?

Написах един скромен и привлекателен имейл, като добавих също, че не знам дали не са тяхна собственост тези 2 сайта, но съдейки по цените, които доста сериозно подбиват Citytel и ако е така, нека ме извинят господата.

Ако ли не, нека си се заемат със случая, както си знаят. Защото не стига, че информацията е за друг продукт, а и е свалена от друг техен конкурент.

Изпратих скрийншоти, както ги добавям и тук, изпратих и линкове, точно както и тук. Сега се надявам да получа скоро имейл, че са приели цялата информация напълно добронамерено и ще си издействат да бъде поправена, а някой от техния сайт може да проверява дали не копират още информация!

Благодаря ви отново, че бяхте тук с мен и глупостите ми! Бъдете велики, защото малко останаха!

#141 Apple с Type C? Европа остави ли вратичка?

Здравейте приятели,

Тази седмица се гласува нов закон за цяла европа, който ще влезе в сила от 2024 година, като има засегната страна, която ме вълнува, както и много други потребители ползващи и допринасящи за Apple.

Следните устройства ще трябва да приемат закона за един тип зарядно устройство или един тип порт:

 • Смартфони
 • Таблети
 • Електронни четци
 • Лаптопи
 • Дигитални камери
 • Слушалки
 • Преносими видео игри
 • Преносими колонки
 • Клавиатури и мишки
 • Преносими навигационни системи

Това е пълния списък с устройства, които трябва да бъдат с унифицирани зарядни устройства. Като за момента разминалите се с този закон видимо са 1. Смарт часовници и 2. Смарт гривни. Как така се разминаха ли? Там няма само няколко зарядни устройства, а абсолютно всяко е с различен механизъм на зареждане… Ще стане голяма касапница, ако го унифицират и това.

Apple приклещени ли са в ъгъла?

Абсолютно нормално е да се замисли всеки потребител на техните устройства, дали случайно един ден всичките му зарядни устройства няма да бъдат пътници за кошчетата, ако искат да притежават най-новите продукти?

Кажете ми, че не сте заинтересовани… Знам, казвате ми го, но аз пак ще опиша мислите си в следващите редове. Ходовете на Apple са лесно предсказуеми и бих заложил на следните:

 1. Имат 2 години и не се затормозяват с проблема, защото не е. В противен случай, ако са мислили вече по въпроса, месец-два и ще го измислят. Очакваме най-много още две устройства, които да бъдат с различен от Type C порт. Това означава iPhone 15, iPhone 16 и чак на iPhone 17, който ще бъде през 2025 година очакваме промяна.
 2. Какви са изходите ли? Apple са много смели и след премахването на 3.5мм. жак, то могат да премахнат и порта си за зареждане, че защо не? Ако премахнат порта си, то какво остава? Иновативното решение за MagSafe, дали е било само въпрос на време да остане единствения вариант за зареждане? Ще разберем. А може ли вариант да бъде това, което направиха и с iPad 10 и Apple Pencil 1? Там махнаха стария порт за зареждане и сложиха Туре С, но не добавиха функционалност за работа с Apple Pencil 2 и магнитно зареждане по куп причини, но идеята е, че добавиха приставка, за да може да зареждате писалката си и на новия таблет. Дали можем да очакваме просто приставка? Може може, при Apple всичко може.
 3. В приетия вече закон липсва нещо много важно. Няма добавена алинея за безжичните зарядни, има единствено за портовете. Ако няма порт – няма проблем, ако има безжично зарядно – отново няма проблем. Представете си, че по някакъв начин унифицират те техните устройства и успеят да зареждат слушалки, телефон, мишка и клавиатура напълно безжично. Това може да стане, да!
 4. Последното, което ми хрумва на акъла е, че имат и друг избор. Видимо решение е, че ако мишка и клавиатура се зареждат с Type C, то останалите смартфон и слушалки могат да преминат към безжично зареждане и да си стиснат ръцете с Европа.

Apple, Type C и Потребителя

Обикновения потребител доста често не го бърка как ще се случват всичките тези праволинейни събития от живота им, напълно достатъчно е просто да работи и да не се чупи.

Мнението по въпроса ми е, че само може да стане по-лесен живота на потребителя. Взимам си готиното зарядно за лаптопа, зареждам си мишката, клавиатурата, телефона, слушалки и ако един ден зареждам и часовника, то това ще е още по-невероятно!

До скоро, приятели!

#140 | Защо Xiaomi са най-добрите?

Здравейте приятели,

Не много скоро се запознахме с неизмеримата изобретателност на Xiaomi и това, което биха могли да направят с малко желание, опознаване на пазара и възможност за евтина работна ръка и непретенциозност към името си, за да продават мега надценени продукти, като други.

Макар да вдигнаха цените от съвсем началото им и стъпване на пазара, те изключително добре си запазиха позициите и дори пристъпиха напред.

Какво? А защо изобщо си говорим сухи приказки за Xiaomi?

Xiaomi 12S Ultra Concept Machine

Говори се, че Xiaomi могат да преобърнат вселената на смартфони, като идеята е да добавят обектив към основната камера. Конкурират се съвсем успешно с всяка една камера на пазара добавена в смартфон, но до момента никой не е дръзнал да ползват обективи.

Можете да имате предвид и следното, че макар концептуално се споменава и името на Leica. Кой знае дали са добри обективите на смартфоните, но Nokia отдавна вкараха тяхна технология в камерите си. Защо пък да не се ползват техни обективи за подобрение на ентусиазираните потребители на Xiaomi? Добре са дошли!

Макар да се очакват няколко бройки от Xiaomi, то не могат да потвърдят повече от това, както и цената ще остане неясна за момента.

Всеки фен на Apple би казал нещо от сорта „защо са им обективи, това не е камера, не е и тяло за фотоапарат“ и какво ли още не. Аз обаче като фен на ябълковото дърво бих казал нещо, което в никакъв случай не би обидило нито един потребител.

Необходимо е да се опитват всички варианти, които биха могли да доведат до ползотворен ъпгрейд и евентуално да стане част от бъдещите смартфони. Какво ни пречи да имаме обективи за желаещите, а останалите да ползват обикновен смартфон? Няма да ни попречи, истината е, че само може да помогне. Цената не вярвам да е ниска, съдейки по флагманите на Xiaomi, тъй като и те не са на ниска цена, както обикновените смартфони, които предлага компанията.

Поздрави на всички, опитвайте новите продукти, защото всеки един може да има полза за Вас!

До скоро!

#139 | Разликите на iPhone 13 и 14

Здравейте отново, приятели. Днес отново ще обсъдим нещо случващо се и вълнуващо за всички Apple фенове. За тези, които не се кефят, осмивайте ни.

Изцяло дизайна е като на 13. Както миналата година, така и сега всичко е еднакво на външен вид, освен някои цветове.

Можете да ползвате същите си кейсове, както и съответно новите кейсове за 14 стават и на старите 13.

Батерията е същата, същите сторидж варианти, същата скорост на зареждане и да не забравяме – същия lighting порт.

Направо си представете, че гледате същото устройство от миналата година, но с малки подобрения.

Знам, че може малко да си противореча от миналия пост, но днес е различно, днес имаме по-добре огледани факти.

по-общо казано

Засича инцидент и падане, може да работи със сателити, малко повече пиксели на екрана (не се забелязват дори), може да ползваш еСим (“много” разпространен в България), попълнения в цветовете, по-ниски температури, предна и основна камера, както и твърдят, че може да се ремонтира по-лесно.

За още подобни материали, можете да се абонирате и ще получавате имейл всеки път, когато публикувам нещо ново.


И сега едно по едно

При катастрофа или друг инцидент – вие получавате известия и ако желаете можете да се обадите на 112 с един клик.

Напълно невероятно да работи в България, но за всеки случай, ако нямате налична връзка с мобилен оператор или мобилна клетка, то можете да ползвате сателитна връзка за спешни случаи.

Екстра пикселите, както вече казах, няма да ги видите.

Има модели, които изцяло са eSim! До момента такова нещо не бях виждал, но сега има.

Нов син цвят, но да не забравяме готините кейсове, които ни дават възможност да сме различни всеки ден.

Разработен по-добър термален контрол за стария чип А15, като това означава, че е добавен още един слой за термален контрол.

Разлика в камерите има, дори да е малка, то има. Ако има разлика, то е в цветната температура на самите снимки – това вече е забележимо. Снимките в тъмното, ако на iPhone 13 са се правили за 3 секунди, то iPhone 14 се справя за 2 или без да забавя при 1:1 условия.

Ако става въпрос за видео, то вече разликата знаем каква е, а именно стабилизация, която се подобрява с всеки модел в последните години. Единственото, което ми се струва криндж е, че ако не му допада светлината имаш един постоянен notification, че “More light required.”… Мразя да ми нахалстват, ей. 

Поздрави и до следващия път. Връщаме се на iPhone-и пак, а следващото ще е 14 Pro и дали ще е по-добър?