#113 Google Docs | По-добре от MS OFFICE!

Невероятни неща можем да видим от Google Docs в последно време. Официално това ми е любимия текстов редактор, а с това темпо може да замени и любимия ми Notion след някоя доруга година, въпреки огромния труд, който е необходим да се положи в тази насока.

Благодарение на Google аз преоткрих работата в онлайн редакторите, тъй като не е нужно да запазваш постоянно файловете си и спре ли тока, стане ли авария да загубиш всичко до момента. Случвало ми се е, неведнъж, но откакто ползвам тези онлайн редактори или cloud услуги, като цяло вече нямам такива проблеми.

Използвам също така и url-и, като docs.new и sheets.new, а имат дори slides.new, който не съм използвал, но пък може да бъде полезен на някого.

Всеки един от тези url-и Ви отваря нов документ от зададения от Вас параметър – docs за текстов документ, sheets за таблици и slides за презентация. Само трябва да имате логнат google account и вече сте в играта.

От днес обаче ще знаете и нещо повече за Google Docs, научих за него през изминалата седмица от Jeff Su. Ще прикача и линк за видеото малко по-надолу, но след като обясня, каквото имам да напиша.

Screenshot – Google Docs

Как се прави?

Използваме главния символ @ отварящ функционалностите по-долу

  • Heading / Заглавие (1-3)
  • Date / Дата (днешна, утрешна и специфична)
  • Image / Изображение
  • List / Списък с водещи символи
  • Checklist / Контролен списък
  • Sheet / Таблица
  • Personal Gmail Tag / Таг по Gmail акаунт – използвате името на контакт от Gmail или ако сте споделяли файл с някого
  • File Links from Google Drive / Линкове към документи от Google Drive – за тях ползвате името на файловете, за да ги откриете директно в менюто на @
  • Diagram / Диаграма

И още много други функционалности, които бих казал, че за най-лесно е да напишете един docs.new и да изпробвате сами. Като за начало, направете копие на моите глупости, които съм написал и така вече ще придобиете по-голяма увереност и вече сте опитали каквото имам да Ви казвам. Съответно имайте предвид, че google sheets и google slides не отстъпват по нищо на MS Office вариантите им. Въпреки, че Google Docs преби много жестоко Word в последните си дни, то останалите продукти на Google могат да направят още иновации.

И да не забравяме линк към клипа на Jeff Su, благодарение на който съществува тази публикация!

Follow Jeff Su for more productive videos!
Реклама

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: