Да стана ли програмист?

Колко пъти сте си задавли този въпрос? Веднъж? Повече пъти? След днешната публикация ще можете да отговорите на въпросите си.

Можете да продължите с четенето, ако сте си задавли следните въпроси:

 1. Всеки ли може да стане програмист?
 2. Желая ли да прекарам кариерата си в офис?
 3. Харесвам ли отдалеченото работно място?
 4. Колко време би ми отнело за да стана програмист?
 5. Има ли лесен език, като за всеки новак?
 6. Мога ли да го науча това нещо в България?
 7. А може ли безплатно?
 8. Къде и как да се науча?

БОНУС: Линкове с безплатните книги на СофтУни (най-долу)


Всеки ли може да стане програмист?

Това е призвание, което не подбира хората си. Ако имате желание – опитвате, ако имате повече желание, както във всяко нещо – задълбавате в това, което харесвате. В противен случай е ясно, просто разбирате, че не желаете това да правите през останалото време от кариерата си. Ако харесвате писането и прекарването на време в размисли пред компютъра си, то трябва да опитате.

МИТ №1 – Не трябва да сте завършили три висши математики, за да станете успешен програмист, който да изкарва добри пари.

МИТ №2 – Трудно постижимо е да взимате повече от 4 цифрена заплата, ако не сте добри в математиката, поне повече от останалите.

МИТ №3 – Няма да станете програмисти за 2-6 месеца, като започнете от нулата.

Да, всеки с достатъчно желание, време и практика може да стане програмист!

Желая ли да прекарвам кариерата си в офис?

Имам много познати, които се отказват постепенно от офиса. Отиват на село, отиват вкъщи да работят, отиват на морето през лятото, а има такива, които дори обикалят света, докато не се уморят от шетане. Те работят през цялото време, те работят за всякакви компании, а можете да го направите и Вие.

Как да го направите ли? Ставате добър програмист, намирате си хубава и платежоспособна работа (платежоспособната работа е обвързана с малко стаж в областта, която се захванете), а накрая избирате и къде да работите. В огромна част от фирмите, които наемат програмисти или дизайнери имат практика да пускат редовно служителите си да работят от вкъщи, следователно вкъщи може да бъде където пожелаете.

Ето така можете да изберете между това да прекарате живота си в офиса, или пък да го прекарате някъде другаде.

Харесвам ли отдалеченото работно място?

Това е въпрос, който не е еднозначен за съжаление, тъй като всеки има не различно от останалите мнение, а съвсем уникално. Дори да се препокрива с някое от на колегите Ви, то няма да бъде същото на 100%. Моля да имате предвид, че в този абзац, както и в останалите изказвам лично мнение, а то не е ангажиращо за никого.

Вие харесвате вероятно или планината, или морето, или спокойствието, или пък да работите в лудница, като кафене например. Вие можете да го направите, а можете и да се върнете в офиса си.

Макар малко да се препокрива с предишната глава на написаното днес, то Вие сами решавате, както къде, така и как да работите.

Колко време би ми отнело за да стана програмист?

Времето е относителна величина, която не може да бъде сигурно за всеки, а както се досещате, не може да бъде и еднакво.

НАЧИН НА ОБУЧЕНИЕНЕОБХОДИМО ВРЕМЕ
Самообучениемежду 6 и 12 месеца
Университетповече от 4 години
Курс по програмиранемежду 3 и 6 месеца
ТОВА СА СРЕДНИ И БЛИЗКИ ДО РЕАЛНИТЕ СТОЙНОСТИ, ПРИ ВСЕКИ БИ МОГЛО ДА БЪДЕ РАЗЛИЧНО.

Не би могло да определим всеки един как би могъл да се развие в дадена среда, можем да направим средно определение за това на кого ще бъде трудно, на кого лесно, но не и да направим формула, която да изчисли, как, колко и защо ще му бъде трудно на някого.

Ще са Ви необходими средно 2 години, за да станете програмист. Това смятам, че се приближава до реалните възможности на някой, който е писал код 2 години.

Има ли лесен език, като за всеки новак?

Има, разбира се!

Нека Ви представя от рода на последната класация най-лесните за старт езици, които вероятно сте срещали, но и ще Ви кажа нещо повече за всеки един от тях. Поне за тези, които знам нещо.

TOP5 Програмни Езици

 1. HTML – Технически не е програмен език, но е много важен, тъй като ще бъде полезен за следващите два езика след него.
 2. CSS – Почти всеки сайт, ако не и всеки такъв, който виждате съдържа CSS в него. Това е стилистиката във всеки един сайт. Как ще изглеждат бутони, менюта, шрифтове, а може би и по-главно описващо го – всичко.
 3. JavaScript – Скриптов език. Много добре комбиниращ се с предните два. В комбинация с HTML и CSS, то Вие можете да намерите работа още с научаването на тези три езика. По единично са лесни, но можете да направите доста сложни неща, които дори да са необясними за потребителите. Чрез скриптове можете да управлявате всичко в стилистиката или в самия сайт. Можете да променяте и двете, чрез код в JavaScript.
 4. Python – Стигнахме и до един от моите фаворити, тъй като функционалностите му стигат от земята до тавана, като едва ли всичко ще бъде сместено. Пайтън, питон или езика, който е отричан от много, че дори е програмен език. Както и тези, които пишат на Python не били програмисти. Това няма никакво значение! Python е език, който ви дава възможност да правите вероятно всичко. Можете да изчислявате прости сметки, можете да правите богати анализи, можете да направите прости или по-сложни игри, можете да правите сайтове, а като завършек ще добавим само, че е най-добрият език за изработване на изкуствен интелект, machine learning и дори deep learning.
 5. Java – Фокусиран език върху обектно ориентираното програмиране. Той също така е от високо ниво с общо предназначение, като по код прилича на С и С+ с разликата, че е по-опростен, по-лесен и по-сигурен.

Мога ли да науча това нещо в България?

Можете и още как!

Препоръчвам Ви веднага началото на всичко!

SoftUni – Тук можете да навлезете в програмирането, като най-важно е да издържите входящия изпит, който е точно след края на всеки един от Entry модулите, които ще видите в линка по-горе.

Можете да направите първите си стъпки само за 8 седмици, а всъщност, ще Ви се сторят, като не повече от 1 седмица.

При интерес, можете да проверите и останалите места, където можете да научите основите или повече на прогамирането.

Telerik Academy

Софтуерна Академия

А може ли безплатно?

Какво? Не сте готови да платите за нови знания ли?

Шегувам се! Всичко може да получите безплатно в наши дни, но платеното би могло да бъде от по-голяма полза.

 1. https://www.sololearn.com/ – това е сайт, който позволява изучаването на доста от познатите езици, които може да практикувате и извън него. Моля имайте предвид, че освен безплатен вариант, то има и платен абонамент, но той не е задължителен. Обучението може да протече изцяло в безплатната среда, а платената такава е просто за по-голямо удоволствие за крайния потребител.
 2. https://www.freecodecamp.org – сайт, който предоставя възможноста да учите от доста голям обем информация и курсове. Напълно безплатно и възможност за около 300 часа на всеки един модул, който изберете да изучавате. Всичко остава напълно безплатно, а всеки доволен е свободен да дари средства на сайта, който няма да направи по-различно обучението Ви без или с направено от Вас дарение.
 3. https://www.w3schools.com – добавям последно това, а Вие решете къде желаете да изучавате езика, който Ви допада най-много. Тук освен всичко, което можете да научите безплатно, то може да направите и първия си сайт. Предлагат безплатен домейн на тяхна платформа, а Вие да направите всичко останало по него. Можете да научите много, а заслугата ще бъде само Ваша!

Къде и как?

Тук съм Ви дал и подготвил цялата информация нужна за Вашия старт и обучение. Можете да стигнете до желаната професия, знания и всичко, което желаете свързано с програмирането само с линковете, които съм оставил по-горе.

Като бонус ще оставя книгите написани от колектива на Светлин Наков и СофтУни, които са онлайн, както и на PDF, който ще откриете във всеки един от линковете по-долу. Благодаря за отделеното време, както се надявам и да съм помогнал на поне един от Вас.


#157 | Какво да очакваме от Google AI

Здравейте, Имам огромното желание, за да Ви представя какво идва в скоро бъдеще. Всъщност сред многото пуснати конкурентни вариации на изкуствен интелект, гигантите не могат да останат по-назад. Задействаха се бързо всички, но първо излезе Bing AI. Как така? Не е ли chat-GPT? Точно така, те бяха първите от гигантите, които се осмелиха да пуснат…

#156 | Избори 2023 – Гласувай или Гладувай политически

Обобщение Политическата класа и живот в момента е малко преходна, като за последните години не е имало парламент, който да може да управлява и да прави нещо адекватно за държавата ни. Обезнадеждени сме от всички, това е ясно. Знаем #КОЙ ни обра, знаем #КОЙ имаше далавера от всичко случващо се и защо сме на това…

Реклама

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: