Вегани, Вегетарианци и Аз

Да започнем с фактите.
Аз – Божидар G Костов, съм опитвал и двете. Невероятно е! Не знам на кое издържах повече, но определено по някакъв начин просто се прекъсваше цикъла на вегетарианство и веганство с посегателство на храна, която не се включва в тях.

Бях вегетарианец няколко седмици, вероятно две или три за най-дълго. Наистина беше интересно приключение за мен, защото по това време работех в Перник, а основното ми ястие бяха дюнери, бургери, сандвичи или сръбска скара… Кое от кое по-месарско… Наистина, представете си, когато си поставен между тези четири варианта за ядене, то ти да ядеш нещо без месо? Пф. Ставаше, но трудно. По време на веганството ми, както и повреме на вегетарианството – то аз ядех зеленчуков пастет(зеленчуков), хляб, зеленчуци (спанак, рукола или чушки), кисело мляко(това го изключваме при веганството, разбира се) и вместо дюнер с месо, дюнер с фалафел. Дюнер? Вегетарианец? Еми да, без сосове и си спокоен.

Веганството не си го спомням много, но все пак имаше и такъв период. Доста къс период, затова и вероятно не си го спомням. Само знам, че не съм се пускал на мляко, яйца, мед… Доста тъжно. Риба като цяло не обичам, така че тя пък е изключена от съществуващите продукти.

За веганите:

Това според мен са много стойностни хора, повечето от които са ЗА УВАЖЕНИЕ! Имат си принципи (не, че аз нямам и не ги спазвам стриктно), но тяхното съм го опитвал и не успях да бъда като тях. Доста неща съм опитвал, но това го оценявам, защото макар желанието ми, трудно си е… Да не говорим за мен. Пичове са, защото успяват да опазват природата такава, каквато искат да бъде. Спасяват си животните, като не ги консумират. Не знам колко им помага това, че не желаят да се музе нито едно млекодайно животно, както и да се събират яйца и мед от производителите им. Но аз смятам, че щом така желаят, вероятно имат и някакво обяснение. Обяснение вън от „да не крадем от пчелите“, „да не убиваме бъдещи кокошки“ и т.н. (не знам много, затова спирам да изреждам). Бих казал обаче, че имат право. Всеки може да живее според каквито желае перфектни виждания за света около него.

За вегетарианците:

Вегетарианството е познато от доста отдавна. Както и от времето в което дори ние сме имали плоски зъби, като на тревопасните. Това е било преди еволюцията ни и да се сдобием с кучешките си зъби и тези късащи предни зъби. Хубавото е, че в момента сме еволюирали до момента, в който ние решаваме какво да ядем, а не ядем само това, което има в природата и знаем за него. (всъщност не сме далеч от тази част на еволюцията си, защото пак ядем каквото има и за което знаем, че е ядимо) Животните не само са част от световното устройство, а и много от тях помагат на земята да съществува такава, каквато е. Независимо от това, че животинския свят е свиреп и борба за оцеляване, то ние имаме право да ги обичаме или ядем. Съответно, ако аз и ти обичаме домашните си любимци – кучета, котки, паяци или мишки, това не означава, че някой не ги яде. Това би довело до промяната в човек, че не желае да яде нещо, което за хората би могло да е домашен любимец. Отделна е темата, че носи живец и е ясно, защо не би трябвало да се отнема такъв.

За мен:

Аз съм просто някъде по средата… Там където обичам животните, такива каквито са. Ям месо – лош човек съм, да. Но това, което мога да твърдя е, че помагам на всяко живо същество, на което мога да помогна. Както вече съм казвал „Ръка съм подавал, ръка са ми подавали и това ще промени всичко, защото този кръг се затваря и повтаря!“ Аз съм от хората, които не смятат, че да ядеш мляко е престъпно спрямо кравата, козата, овцата или бивола. Ям и яйца, независимо дали това може да бъде следващата кокошка. В момента се храня малко по-добре. Изключих се от Фастинга, който бях приел като правилен път за мен.

Защо приключих фастинга?
Отговора е много прост. Не ми достигаше енергия, за да мога да тренирам както желая. Тренировката ми свръшваше на 10% от днешната тренировка, а дори включвам изтощителен баскетбол сутринта, който ми стопи силата с много! За времето от 12:30-13:00 до 16:00 се възстанових частично, а и направих всичко възможно за да направя добра тренировка. Хапнах преди излизане, разохдих се малко, за да мога да натрупам едни 10 000 крачки днес, да има. Напазарувах едно хубаво, след това хвърлих багажа вкъщи и отидох да тренирам. Направих си тренировката, като беше 10 пъти по-ефективна от предишната, която направих! За съжаление в предишната аз нямах никаква енергия, която да допринесе за добра тренировка… Може би грешката е в мен, в яденето, което приемам, но просто се отказах. Не направих промяна, която би помогнала на фастинга, а го спрях. От тогава се движа повече, тренирам повече и смятам, че е по-правилно. Внимавам какво ям, но не се ограничавам да ям в определени прозорци в денонощие.

Какво ядох след тренировка?
Две варени яйца, около 100 грама боб, 3 филий хляб (под 180kcal на 100гр.), свинско филе, малко суджук, майонеза и тофу

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: