MacBook M1 Air, M1 Pro или Mac mini M1

Вижте само каква дилема… Стигнах до там, че да се чудя кое и защо бих закупил от следните устройства:

  1. MacBook Pro M1 ~2800лв.
  2. MacBook Air M1 ~2200лв.
  3. Mac Mini M1 ~ 1500лв.

Четох доста, гледах доста, но каквото и да си говорим те са почти еднакви… А Вие какво мислите? Дали съм прав, защото все ми се струва, че са доста пари, а всъщност по-важно е дали всяко едно от тях би свършило повече работа от останалите и защо да го предпочете крайния потребител, сиреч аз.

Току що гледах, че всъщност Mac Mini M1 се изправя рамо до рамо с MacBook Pro M1, а на някои от benchmark-овете дори е по-добре… Въпросите са много!

Въпрос 1: Заслужава ли си да си вземе човек настолен компютър в тези дни? Като постоянно сме в движение и не е изключено да се наложи да носиш нещо някъде, а за компютъра, някои хора като мен, просто едва ли могат без него.

Въпрос 2: Предимство ли е, че лаптопа е лек и преносим, или е минус това, че няма хубаво охлаждане, ако изобщо има? Важно ли е да се охлажда лаптопа или е по-важно да е лек?

Въпрос 3: Според това, което гледам, всъщност, ако взема Mac Mini M1 512GB е около 300лв. по-евтино от MacBook Air 256GB, а от Pro-то е по-евтино само с около 700-800лв. Само?! Дали бихте избрали по-алтернативен вариант, но с повече пространство за съхранение? Или сте привърженици на идеята, че всъщност можем да си вземем External HDD/SDD за доста по-малко пари. Защото това, което виждам аз е, че около 500лв. се доплаща за 256GB повече.

Мнението ми всъщност:

Много по-добре да взема MacBook Pro/Air пред MacMini. Ще обясня защо! Защото всъщност се опитвам да избягам от Gamer-ския начин на живот от доста време и все се връщам. Целеустремен съм, но не в правилна посока. Така или иначе ще инвестирам, хубавото е, че като инвестирам, ще трябва да се лиша от мишка и клавиатура, защото те са ми на USB Type A (стандартен USB порт). Ако обаче реша, че ми е необходима мишка или клавиатура за новия лаптоп, то аз ще трябва да взема някоя Bluetooth. В най-добрия случай, то аз няма да взимам такива, защото ще ми позволят да играя нещо. Колкото по-неудобно за игра, толкова по-добре. Лошото при Mac mini-то всъщност е, че има 2 стандартни USB порт-а, които ще ме изкушат и то със сигурност. Много по-евтино излиза, да, но ще ми излезе скъпо. Току що проверих каква е сметката за Mac Mini и монитор, като монитора също е готин, то излиза 1 000лв. по-малко от MacBook Pro M1 а от Air с около 400.00лв.. Ами да, това ми е чуденето в момента, дали да бъде Air или да бъде Pro. Доста от клиповете, които изгледах всъщност казваха, че те са напълно еднакви с изключение на 1 ядро във видео картата и охлаждането, което е активно при Pro модела. Не бих казал, че това е предимство, но ще ми е от полза, ако в един момент малко загрее. И двата модела загряват по-малко от най-мощните им предшественици, но дали е достатъчно това сравнение? Не мисля.

Затова може би бих заложил на Pro модела. Но какво ще правя на него? Всъщност, дали ще обработвам нещо графично? Клип ще монтирам ли някога? Ами всъщност отговора и на двете е ДА! А дали за толкова редовно ползване на дадените функции ще ми е необходимо Pro? Хм.

Ето това би могла да е причината да вземе човек MacBook Air, защото в крайна сметка работата, която ще върши е същата. А ако не се ползва за натоварени процеси през повечето време, то няма голям смисъл от този излишен разход 500-600лв. в повече.

Визуално разликата между двата е точно това, охлаждането. Можете да го забележите при Pro M1 модела, който е на лявата снимка, а дясната Air M1.

Прочитайки някоя друга статия, докато мисля какво да пиша тук, то от MacRumors ме разубеждават постоянно, защото Март или Април се очаквало да изкарат MacBook Pro, iMac, AirPods 3rd Gen и вероятно е това. Няма потвърдена информация, но така или иначе ще почакам малко.

Дано е било интересно чуденето, а ако имате мнение по въпроса, винаги бих го приел на драго сърце. Благодаря Ви!

Реклама

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: