Екосистема Google

Да започнем от далеч или от най-близката точка до потребителя?

Търсачка

Това е първата, която видях търсачка, работеща и можеш да ровиш доста по въпроса, който си и задал да търси. От малък още, когато търсех по 10-20 или повече страници в Google, то наистина нямаше друга равна на нея. До днес съм опитал още няколко, сходни са, вършат почти същата работа, някои са дори и защитени, които не ви използват личните данни. Те обаче всичките ми познания за google продуктите едва сега започват.

Облачно пространство – Google Drive

Едно от любимите ми места за съхранение на файлове. Предимно съхранявам документи в момента, но не се започва така една подредена файлова схема. Разбира се, като всеки потребител аз правех същото, не качвах нищо или качвах всичко, което всъщност само запълваше мястото ми. Супер лесно може човек да изразходи тези безплатни 15 гигабайта, които позволяват да ползва човек от тях. Всичко вървеше добре, докато не ги запълних със снимки, а всъщност после разбрах грешката си.

Google Photos

Слагам го на тази позиция, само за да мога да довърша започнатото от по-горе. Грешката беше, че качвах снимките си в Google Drive. Всъщност Google Photos е безплатно също и дори можеш да качваш неопределен брой снимки, ако те са до ограничено качество. За мое щастие, телефоните ми никога не са правили по-добри от това снимки и винаги съм имал възможността да ги запазвам там. Определено бих го препоръчал на всеки, който прави снимки. Аз лично имам около 17 000 снимки, като всичките са качени и в iCloud и в Google Photos. Препоръчвам да го разгледате, като приложение, за да можете да проникнете по-дълбоко в екосистемата, като мен.

Google Office Suit

Или познато още като Google Workspace

Това е напълно безплатно предоставен офис пакет, който можете да ползвате изцяло в браузъра си. Перфектен е, можете да запазвате в различни формати, както и да отваряте MS Office файлове. Google Sheets е програмата, която може да замести Excel, като мога да отбележа, че има едно главно предимство, кеото аз много харесвам. Auto-save, то го прави при всеки натиснат бутон и го запазва директно във Вашия облак (Google Drive). Съответно за Google Slide и Google Docs важи същото с Auto-save. Божествени са, може би атеистичното ми виждане не би казало подобно нещо, но в тази публикация си заслужаваше. Google Docs – това е вариант на MS Word, като включва всичко по-горе за Sheets, което съм отбелязал и дори може да се ползват плъгини и допълнителни приложения, за да можете да създавате по-добри файлове, както и по-креативни. Съответно идва време и за Google Slide – няма какво да го хваля, защото не съм го ползвал. Вероятно има същата функционалност, както и MS Powerpoint, но с доста предимства на облачните софтуерни възможности.

Google Keep, Google Tasks и Google Calendar

Това са приложения, които имат много добра свързаност с Вас и Вашите планове. Могат да помогнат толкова много, че дори думи няма да ми стигнат за да опиша, каква продуктивност могат да сътворят едно с друго. Да отбележа, че всяко едно си има супер предимства. Аз лично съм ползвал и трите, от скоро ползвам просто Google Tasks, защото скоро го открих. Не беше трудно да видя каква е разликата между Google Keep и Google Tasks, но нека Ви обясня. Разликата е там, че едното е опростено супер много и просто записвате някакви бързи бележки, като смятам се досещате, говоря за Google Tasks. Докато Google Keep, твърдя, че е по-добро, ако решите да го ползвате в Desktop среда. Тъй като позволява много по-добро и схематично подреждане на бележки, които са важни или пък просто ще съхраните, след като вече сте изпълнили. Аз го ползвам предимно за работа, защото има Закачане на някои от бележките, като тя ще стои най-горе за да Ви напомня нещото, че не е свършено. Съответно има Archive (за да ги запазва, а не да ги трие), както и цветове, които да Ви помагат с категоризирането на бележките. Съответно Вие можете да ги категоризирате и по още един параграф – етикети, които също са вмъкнати, като функционалност. Накрая, като черешка на тортата е и Google Calendar. Изключително полезен, ако желаете да направите времето и задачите си много добре подредени, за да изпълнявате стриктно. Разбира се, това изисква малко време, за да можете да наложите всеки един от плановете си за деня в блок схема. Като всеки един блок заема дадена част от времето, според приоритет, категория или интерес, то може да бъде в различни цветове. Блоковете в календара предимно са вдъхновени от всеки един минималист, продуктивен човек или просто YouTube-ри, които искат да покажат, защо и какво помага Google Calendar на тях. Копирате идеите им и ги прилагате на тях, много просто.

https://www.youtube.com/watch?v=KcWplarcZzY – това е Thomas Frank, който добре би Ви обяснил, той защо използва Google Calendar и дали му помага, за да бъде по-продуктивен

Google Mail – GMAIL

Като главен продукт от който имате нужда, за да можете да ползвате повечето от посочените горе, бих казал, че е доста важен. Важно е, защото това може да е начин да се свържете с близки, приятели и познати. Това е начин вече, за да можете да планирате, Вашите събрания, независимо дали фирмени, партньорски или приятелски за забавление. То Вие вече можете да го ползвате и като автоматизиран преход към останалите си приложения, защото все пак това е една напълно завършена екосистема. Аз като Apple фен, мога да твърдя, че екосистемата между Вашите устройства е от изключителна важност. Няма да говоря повече за това, защото темата е друга.

Нещо интересно за себе си ще вметна. Можете ли да предположите колко имейла имам направени в google? Аз ще ги преброя за Вас. Открих 10(десет) от тях. Съответно, ако успея да открия начин да направя Google Drive да работи, като няколко отделни, но свързани помежду си хард дискове, то аз мога да направя и невъзможното, да ползвам неограничен облачен ресурс от google. Все тая, да не обръщаме внимание и на тъмната ми страна. Тези имейли, които съм създал само в Google (защото само за тук става въпрос, всички останали са още много) са за някаква цел, планове, които съм имал, но явно съм останал само с погрешно впечатление или с провален опит. Няма голямо значение и това, защото ще Ви направя отделна публикация относо моите незавършени проекти.

Google устройства?

Chromebook

Нямам голямо наблюдение върху тях. Опитвал съм операционната им система, харесва ми как се работи с подобна система, както и че са част от екосистема.

Pixelbook, Google Pixel

Устройства, до които не съм имал досег. Лаптопа, който предлагат и е техен личен бранд, може би е доста по-добър от обикновен Chromebook, но едва ли има какво толкова да се прави на него, да не забравяме, че той си остава с Chrome OS. Телефоните са им на съвсем друго ниво и несравнимо, спрямо лаптопите, които обсъдихме преди малко. Наистина, ако нямам iPhone и ако не съществуваше, тогава задължително щях да имам Google Pixel. Отново приоритет е, че са част от екосистема, опростени са, не са натоварени с глупости, както повечето андроиди и са измислени от Google за тяхната операционна система.

Продукти, които не мога да оценя, защото съм ползвал малко, пускал веднъж или познавам много бегло.

Hangouts, Duo, Chat, Meetings, Alo и Google Plus

Реклама

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: