Храна, режим, бюджет

Това са три точки, които бих нарекъл план, но не точно. Това са нещата, които ще обсъдя с Вас, макар да е едностранно. Ще добавя изненада накрая, за да Ви държа малко под напрежение.

Всичко започна, разбира се, когато спрях да тренирам толкова сериозно. Навлезнах във времена на застой и работа. Някой би казал работохолик, но не бях чак пък толкова сериозен и отдаден на работа. Да не обръщаме внимание толкова на работата, която съм вършил или не, нека погледнем към това, което желаех по-рано и каквато е темата.

Храна

Темата е обширна, наистина, дори повече от обширна. Да я наречем, вечна тема, защото край няма. Храненето е важно и затова съществуват безброй рецепти и доста разновидности на режим за хранене. Всеки един от нас има различен проблем, различни желания, различен вкус и съответно поносимост към дадени продукти. Някои са алергични, някои просто не харесват нещо на вкус, а други дори от това как изглежда самата храна. Има хора, които не консумират месо, те се делят на два вида, като едните са вегани, а другите просто вегетарианци. Аз лично съм опитал и от двата варианта, да се придържам към вегански режим, а след неуспехи, дори опитах и вегетариански режим на хранене. Но да оставим режима за след малко. Сега храната да обсъдим. Тя може да бъде собствено производство, закупена от магазина или дива и обрана от самите нас, в повечето случаи зеленчуци и плодове. Вероятно има ловци сред Вас, Вашите приятели или познати. Аз няма да ги вписвам към пособията за добив на храна, въпреки, че е такъв, защото не смятам за хуманно това да се практикува толкова гордо и без да се мисли за отсрещната страна. Няма значение, ще отделим и една цяла публикация на пчелите, защото те също са много важна част. Те са една мотивация за мен, която едва ли някога ще загуби пламъка, който има до момента. Всички знаем, че в тези несигурни времена, дори храната не е храна в магазините, тя в повечето случаи е модифицирана генно, набухана с всякакви емулгатори или още по-лошо, изобщо да не съдържа това, което очакваме. Всеки предпочита да има домашно отгледана храна, независимо за каква част или какъв тип храна става въпрос.

Режим

Не бих казал, че знам много за режимите, но мога да ви впусна в това, което съм правил аз. Режим? Това е по-скоро начин да набавяте на тялото си точно количество от въглехидрат, мазнини и белтъци. Всичко това е необходимо само по себе си за различни видове режими, които може да желаете да спазвате. Повечето трениращи хора, които познавам и съм разговарял с тях, доста от тях наблягат на протеините или белтъци, както още ги знаем. Аз лично съм правил режим с повече протеин, както и с доста калорично ядене дневно. Нямах проблеми след нито едно от опитаните от мен, но все пак всички оказват различно влияние на тялото и тренировките. Имах период в който бях решил да кача няколко килограма, докато бях около 92 кг., след като видях, че са ми много, разбира се се отказах. След някоя друга година, реших и опитах протеинов режим, като ядях главно бобени култури, млечни продукти и яйца.

Бобени култури – боб, грах, нахут и грах.

Млечни продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал, прясно мляко, извара и скир.

Яйца – от кокошка, пъдпъдък или патица.

Всичко това, което ядях в този период, комбинирано с две или три тренировки дневно, за не повече от месец, просто започнах да връщам форма, която съм имал преди повече от 3 години, може би.

Да речем, че съм ви пуснал мухата с режимите, докато четете тези редове. Имайте предвид, че издържах около 10-14 дни и на режим 20/4, което ще рече 20 часа без нито една калория. Много интересен режим, като през останалото време от тези 4 часа, то пиеш само вода, кафе или чай (без захар, сметана, мляко). В останалите 4 часа ти е позволено да се храниш с каквото пожелаеш и колкото пожелаеш. Ако не ти става тежко, значи се справяш чудесно с режима.

Бюджет

Да започнем с това, че всеки може да пазарува това, което му е нужно, но на каква цена? Всеки иска най-доброто за себе си, но на каква цена? Това е много важен въпрос, не случайно го зададох два пъти. Доста пъти съм се опитвал да спестявам от храна, защото в крайна сметка, никога не съм взимал достатъчно, за да мога да осигурявам това, което съм пожелал, като качество и храна. Винаги вече се стремя към по-добро обаче. Качество, цена и количество в едно. Тъй като няма как да предположим кое е добро на пазара, то избягвам всичко, което ще посоча тук: кренвирши, кюфтета, кайма, евтини висок клас продукти, плодове и зеленчуци (лош избор е да ги взимаме от вериги магазини, вместо от частници, които продават на дребно). Пропускам и да вярвам, че сиренето или кашкавала, който бих купил е добър. А на всичкото отгоре и млякото, никакво мляко няма гаранция, че е това, което очакваме. Всичко е с цена, произход, но не и сигурност. Взимам най-евтиното прясно мляко, взимам най-евтиното кисело мляко, взимам и най-евтиното веганско прясно мляко, когато има намалено. Под намалено имам предвид, такива под 2.50лв., защото всичко останало нагоре ценово е съвсем безбожно.

Ако желаете няколко съвета, купувайте евтиното, защото, ако е малко по-скъпо, а не най-високата цена, пак ще вземете същия продукт, но вероятно с някакви оцветители или повече емулгатори. Нищо не се променя в продуктите от ниския клас, а останалите не съм ги консумирал.

Успех, драги приятели!

Утре сутрин възнамерявам да стана в 4:00 АМ, което ще рече, че отново се връщам на предизвикателството ми за ставане в толкова часа. Правех го преди време, ставах около 7 дни най-много поредни в 4:00, но сега ще видим дали ще се прероди това вдъхновение в мен. Направил съм така, че ако не стана, фейсбук страницата ми да публикува: „Аз съм мързеливец.“. Това е още един стимул да стана рано.

Реклама

Публикувано от bozhigkostov

Junior Graphic Designer

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: